OBJAVLJENA PROGNOZA ZA JESEN: Pred nama je MIHOLJSKO LJETO, evo kakve nas TEMPERATURE ČEKAJU!

Pred nama je miholjsko leto, a u oktobru su moguće temperature čak do 28 stepeni Celzijusa, dugoročna je prognoza za jesen Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Sva je prilika da ćemo u lijepom vremenu više uživati tokom jesenjih mjeseci, nego što smo mogli tokom kišnog i prilično varljivog juna i jula.

 

”Druga polovina ljeta će svakako biti stabilnija od vremenskih uslova koje smo imali u junu i julu. Kao što vidite, avgust je već prilično stabilan i tako će i biti do kraja mjeseca, uz povremene pljuskove lokalnog karaktera” – kaže meteorolog Đorđe Đurić za Blic.

Ipak, pozno ljeto je postalo “trend” poslednjih nekoliko godina, pa se letnje vreme može očekivati i do polovine oktobra, kaže meteorolog.

”Može da se dogodi da u nizu bude nekoliko dana sa temperaturama i iznad 25 stepeni, čak oko 27-28” – napominje Đurić.

Kako se navodi u sezonskoj prognozi RHMZ, koja se može vidjeti na njihovom sajtu, prognozira se prosječno topao i prosječno suh septembar, a ista najava važi i za oktobar, uz napomenu da će tokom ovog mjeseca biti miholjsko ljeto.
Srednje temperaturne vrednosti biće blago iznad višegodišnjih prosjeka, dok će suma padavina, kako se to stručno naziva, biti ispod prosjeka.

Nakon toga sijledi novembar tokom kog će i srednja mjesečna temperatura i količina padavina biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, navodi se u sezonskoj prognozi RHMZ.

Iako se čini da je ljeto tek počelo, jer su tokom juna i jula izuzetno topli dani bili rijetka pojava, a sunčano vrijeme smijenjivalo se sa kišnim periodima, iz Klimatskog centra RHMZ-a kažu da ljeto, ipak, nije zakasnilo.
”Posmatrajući minimalnu noćnu temperaturu, jun i jul 2018. godine rangiraju se kao peti najtopliji u posljednjih 38 godina. Bili su kišoviti i oblačni, što je uticalo da maksimalna temperatura bude niža. S druge strane, zbog velike vlažnosti, toplotni indeks, odnosno osjećaj toplote, bio je visok” – objasnio je Goran Pejanović iz Klimatskog centra.
U tom smislu, procijenjuje se da će zbir na kraju ljeta iznositi više od 50 dana tokom kojih će subjektivni osjećaj iznositi više od 30 stepeni.

Pejanović je ovogodišnje vremenske uslove suprotstavio onima iz 2017. godine, koja je bila sušna i topla, te su zbog malo padavina minimalne i maksimalne temperature bile visoke.

loading...