ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE ŠVEDSKIH NAUČNIKA: Infarkt udara baš na ovaj dan! A ovo doba je najopasnije po vaše srce!

Novo švedsko istraživanje pokazuje da godišnja doba i dani u nedelji i te kako utiču na porast rizika od srčanog udara. Naučnici su zbog ove studije analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog srčanog udara tokom sedam godina.

infarkt

Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari, među kojima i razlog zbog čega se većina srčanih udara javlja ponedeljkom, a najmanje subotom.

Rizik od srčanog udara u ponedeljak veći je za 11 procenata u odnosu na druge dane, a mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su upravo ponedeljkom. Njihov rizik od infarkta za 20 procenata je veći prvog dana radne nedelje.

Učestalost srčanih udara razlikuje se i po mjesecima: najviše ih je u decembru, a najmanje u junu, pa stručnjaci zaključuju da su ljetnji praznici bezbjedniji po srce nego zimski mjeseci i praznično vrijeme Božića i Nove godine

Vrijeme kada su srčani udari češći podudara se sa nivoom stresa u organizmu, kao na primjer povratak na posao u ponedeljak. Ranije je jedno istraživanje utvrdilo da stres može da bude okidač za promjene u tijelu koje mogu da nas učine ranjivima na srčani udar.

Kako raste nivo stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, dijelu mozga odgovornom za emocije. To podstiče koštanu srž da proizvodi više imunih ćelija za odbranu od stresa.

Ali to onda izaziva i rast upala, a to može da ošteti arterije i srce.

Izvor: kurir

loading...