KADA OTVORI USTA UVIJEK BI OSJETILA KAKO JOJ PUCA VILICA: Razlog koji je doveo do toga ju je uplašio i zaprepastio

Mnoge osobe danas imaju upravo ovaj problem iako nisu ni svjesne. Smatraju kako je u pitanju nešto bezazleno, ali stvar može biti itekako ozbiljna.

Odmah posjetite liječnika ako imate neki od ovih simptoma.

Simptomi koji ukazuju na temporomandibularni poremećaj su stres, glavobolje koje osjećate ujutru, te pucanje u vilici kad god otvorite usta.

Izraz temporomandibularni poremećaji je naziv pod kojim se kriju stanja koja dovode do disfunkcije čeljusnog zgloba ili bolova u području čeljusti i lica, često oko temporomandibularnog zgloba (TMZ), uključujući i žvakaće i druge mišiće glave i vrata, fasciju ili oboje. Smatra se da neko ima temporomandibularni poremećaj samo ako je bol ili ograničenje pokretljivosti dovoljno izraženo da zahtijeva zdravstvenu skrb.

Ono što se najčešće javlja jesu jutarnje glavobolje, dok su se neki ljudi koji su imali ovaj problem žalili i na bolove u vratu.

TMP često uzrokuje jake bolove i nelagodu. Bolovi mogu biti privremeni, ali također mogu trajati i godinama, što može da se odrazi na jednu ili obje strane lica.

Žene su podložnije ovom poremećaju od muškaraca, a najčešće se javlja u starosnoj dobi od 20 do 40 godina.

Uobičajeni simptomi:

– Bol ili osjetljivost u licu, vilici/zglobu, vratu i ramenu i u ili oko uha kada žvaćete, govorite ili pri širokom otvaranju usta

– Problemi kada pokušate da otvorite usta šire

– Vilica se “zaglavi” ili “zaključa” u otvorenom ili zatvorenom položaju

– Osjećaj umora u licu

– Problemi kod žvakanja ili iznenadan neugodan zagriz/griz – kao da se gornji i donji zubi ne uklapaju ispravno

– Oticanje sa strane na Vašem licu

– Mogu se javiti zubobolja, glavobolja, bol u vratu, vrtoglavica, bol u uhu, problemi sa sluhom, bol u gornjem ramenu i zvonjenje u ušima (tinitus).

Čim primjetite bilo koji od ovih simptoma, nemojte ih zanemarivati, nego odmah idite ljekaru kako bi vam pomogao da započnete sa uzimanjem adekvatne terapije i da se što prije problem ukloni.

Izvor: novi.ba

loading...