OPREZ: Ako imate neki od OVIH 7 simptoma vaše zdravlje je u velikoj opasnosti!!!

Bubrezi imaju veoma bitne funkcije u našem organizmu, neophodni su za filtriranje krvi, sprječavaju nakupljanje tekućine i otpadnih tvari, balansiraju nivo elektrolita, održavaju osti jakima i dzravima, potiču produkciju crvenih krvnih ćelija.

Ugrožensost funkcije bubrega se može loše odraziti na naše zdravlje, zato je bitno da prepoznate znakove koje ukazuju na nju.

Promjene u mokrenju

Te promjene su rani znak upozorenja, a uključuju pojavu pjenastog urina, krvi u urinu, često mokrenje sa blijedim urinom, rjeđe mokrenje sa tamnim urinom, poteškoće prilikom mokrenja.

Metalni ukus u ustima

Gubitak apetita i metalni ukus u ustima se može pojaviti zbog nakupljanja otpada u krvi su jedan od najčešćih simptoma oštećenja bubrega.

Bol u gornjem dijelu leđa

Kod oštećenja bubrega, bol se javlja u gornjem dijelu leđa, na jednoj strani i praćena promjenama u mokrenju i groznicom. U slučaju da imate i grčeve i jake bolove, moguće je da imate infekciju bubrega ili kamenac.

Osip na koži

U slučaju da bubrezi nisu u stanju ukloniti otpadne tvari iz krvi, te tvari se nakupljaju i uzrokuju iritaciju i suhoću kože.  Ako je osip uzrokovan bolešću bubrega, ne smijete ga tretirati sa bilo kojim mastima ili kremama.

Oticanje

Oticanje pojedinih dijelova tijela se dešava kada bubrezi ne rade pravilno i nisu u stanju otkloniti višak tekućine iz tijela. Zbog toga dolazi do oticanja lica, šaka, nogu, stopala..

Umor

Zdravi bubrezi proizvode hormon eritropoetin,koji je odgovoran za proizvodnju eritrocita u koštanoj srži.  Bolesni bubrezi ne proizvode dovoljnu količinu ovog hormona te tijelo nema dovoljno eritrocita i nije opskrbljeno kisikom.

Zato se osjećamo umornim i ne možemo se skoncentrisati. Nedostatak ertitorcita a time i kisika,  dovodi do anemije.

Kratkoća daha

Nedostatak kisika dovodi do nakupljanja tekućine i otpadnih materija u plućima, a time i do kratkoće daha.

loading...