Dovoljan je jedan pogled: 3 ključna znaka vašeg zdravlja možete pročitati gledajući svoj JEZIK!

Izgled jezika nam može dosta toga reći o našem zdravlju. Dovoljan je jedan pogled…

Temperatura, bolovi i povraćanja su simptomi koji ukazuju da imamo neki problem, ali i vaš jezik vam može pomoći da otrkijete koji bi to problem mogao biti.

Natečen jezik

Na ovakvo stanje jezika trebate odmah reagovati, jer oticanje može dovesti i do gušenja. Oticanje jezika se može desiti zbog alergija ili kao reakcija ne neke lijekove.

Lijekovi koji se koriste za snižavanje pritiska ili neki analgetici kao ibuprofen, mogu dovesti do oticanja jezika u slučaju alergija na lijekove.

Ipak i alergije na hranu mogu dovesti do ovog stanja, a najčešće alergije su na kikiriki, orašaste plodove, mlijeko, jaja, pšenicu.

Bijel jezik

Najčešći uzrok bijelog jezika jeste nedovoljna higijena usne šupljine i u tom slučaju dobro operite i isčetkajte jezik, pijte dovoljno vode i normalna boja će se vratiti.

Boja jezika može postati bijela i zbog kandidijaze koju izaziva gljivica Candida. To je česta pojava kod beba i odraslih, a dovodi do slabljenja imuniteta.

Možete je liječiti kokosovim uljem, uljem origana, klinčićem, đumbirom, kurkumom.  Smanjite unos šećera i pijte probiotike (jogurt, kefir).

Bijel jezik može biti i znak teških oboljenja kao što su HIV, sifilis ili rak jezika, ali prije nego što se prepadnete, provjerite da nije upitanju neko od gore navedenih stanja.

Crvenilo jezika

Ako je vaš jezik crven po čitavoj površini, može biti znak šarlaha. Šarlah je bakterijska bolest u kojoj mikroorganizmi izbacuju otrove i uzrokuju osip i različite simptome kao što su visoka temperatura, grlobolja, mučnina, bol, natečenost limfnih čvorova.

Ova bolest je zastupljena kod mladih između 5- 15 godina, ako se ne liječi, može postati stvarna prijetnja organskim sistemima.

Za više postova o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima. Hvala!

loading...