Usta su vam stalno suha? Evo koja BOLEST vam opasno prijeti…

Suhoća usta (kserotomija) zna biti česta i vrlo često je bezopasna, ali nekada može biti simptom za neka oboljenja. Normalna je pojava suhoće, ako niste pili dovoljno tečnosti ili zbog nervoze.

Čak i konzumiranje previše kafe može dovesti do ovog stanja, kao i upotreba alkohola i vodice za sipiranje usta. Ipak, konstantna suhoća može ukazati na razna druga oboljenja.

Žgravica

Suhoća usta često prati žgaravicu, a često uzorkuje i upalu grla koja će izazvati suhoću. uPala se dešava prilikom prolaska želučane kiseline iz jednjaka u grlo.

Dijabetes

Stalan povišenost šećera u krvi može dovesti do suhoće usta.  To je zbog toga što pri povećanju glukoze u krvi, bubrezi gube sposobnost resorbovanja tekućine, dovode do izlučivanja velikih količina urina i dovode do dehidracije tijela.

Upotreba nekih lijekova

Čak više od 400 lijekova kao nus pojavu imaju upravo tu suhoću usta. Suhoća usta se javlja i kod reumatoidnog artritisa, lupusa (bolest u kojoj imuni sistem napada zdravo tkivo) i vaskulitisa(upale krvnih žila).

Za više postova o zdravlju i uvijek novim informacijama ne oklijevajte i posjetite našu stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.

loading...